фото: pixabay.comТайфунът Хайшен се приближи до южната континентална част на Япония

...
фото: pixabay.comТайфунът Хайшен се приближи до южната континентална част на Япония
Коментари Харесай

В Япония призоваха за евакуация на над 100 000 домакинства заради тайфуна Хайшен

фото: pixabay.com

Тайфунът " Хайшен " се приближи до южната континентална част на Япония, подтиквайки управляващите да предлагат евакуация и да предупредят за евентуално рекордни превалявания , невиждан вятър, приливи и огромни океански набъбвания, съобщи " Ройтерс ".

Властите приканиха  за ранна евакуация на повече от 100 000 семейства в южните префектури Окинава,  Кагошима, Кумамото и Нагасаки, съгласно Агенцията за ръководство на пожарите и бедствията (FDMA).

Премиерът Шиндзо Абе ще се срещне със съответните министри от кабинета,  с цел да обсъдят спешното реагиране при тайфуна.

Възрастни жители, носещи маски за лице заради експлоадирането на ковид,  постепенно се събират в центровете за евакуация в Кагошима и други елементи на Южна Япония,  показват фрагменти от националната телевизия NHK.

Тайфунът е спрял електричеството на над 3000 домове в Окинава , най-южната островна префектура, и над 8000 домове в Амамиошима, съгласно националната телевизия NHK.

Съобщава се за две пострадвания, съгласно FDMA, само че управляващите поучават най-високите равнища на нерешителност за тайфуна.

Очаква се регионите, в които минава тайфунът,  да се следят рекордно мощни ветрове и талази ",  каза метеорологичен чиновник на конференция по националната телевизия.

" Призовавам всички да внимават оптимално, да следват инструкциите на локалните управляващи  и да защитят личния си живот. След като влезете в регион с мощен вятър, може да не съумеете да се придвижите на по-безопасно място ", добавя той.

Очаква се тайфунът да има  атмосферно налягане от 935 хектопаскала в центъра си и устойчиви ветрове до 234 км в час  до понеделник, заяви метеорологичната организация.

Центърът на тайфуна беше покрай Якушима,  остров на към 100 км (60 мили) южно от град Кагошима, като се движеше на северозапад със скорост 30 км / ч.

Тайфунът се чака да наближи островите Гото на запад от Нагасаки към среднощ  и по-късно да се реалокира на Корейския полуостров в понеделник, съгласно японската метеорологична организация.

Високи талази обрушиха югозападния бряг на Кагошима и мощен вятър раздруса улични табели, сподели видеото на NHK.

Авиокомпаниите са отменили повече от 500 полета,  заминаващи от Окинава и южната част на Япония, заяви NHK.

Бреговата защита на Япония спря издирването на екипаж , липсващ от транспортен съд за добитък, който се прекатурна в Източнокитайско море за втори ден поради тайфуна.

Тайфунът Хайшен следва тайфуна Майсак, който се разруши в Корейския полуостров в четвъртък, оставяйки най-малко двама мъртви и хиляди краткотрайно без ток. / news.bg

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР